Zonne » Specials » Lyme borrelia

Een tekenbeet, de ziekte van Lyme

Een tekenbeet, de ziekte van Lyme Steeds vaker hoor je verhalen van mensen die zijn gebeten zijn door een teek. Huisartsen laten vaak wel een bloedtest doen, maar deze is lang niet altijd betrouwbaar. En wat moet je doen als blijkt dat je inderdaad door de tekenbeet de ziekte van Lyme hebt opgelopen? Er zijn nog ontzettend veel vragen rond de ziekte van Lyme omtrent het vaststellen ervan en de behandeling.

Het vaststellen van de ziekte van Lyme

Nederlandse huisartsen laten vaak een Elisa of Blot bloedtest uitvoeren om te kijken of je de Borrelia bacterie bij je draagt. Maar de uitkomst van deze bloedonderzoeken is niet zo betrouwbaar. Zo kan men soms niet vaststellen of je een actieve besmetting bij je draagt of dat de besmetting als veel langer geleden heeft plaats gevonden en de bacterie op dit moment niet actief is.
Daarom laten steeds meer mensen hun bloed onderzoeken in Duitsland, waar veel meer testen mogelijk zijn. Hieronder staat een artikel met daarin de mogelijkheden voor testen in Duitsland. Daar kan men ook testen op allerlei co-infecties die gepaard kunnen gaan bij de Lyme infectie en die net zoveel klachten kunnen geven als de Borrelia bacterie.

Een hele goede tip: Als je een tekenbeet hebt opgelopen is het altijd een goed idee om de teek te bewaren. In een laboratorium kunnen ze de teek zelf onderzoeken en zo vaststellen of deze teek de Borrelia infectie bij zich draagt.

De behandeling van Lyme

Veel huisartsen schrijven een paar weken antibiotica voor als er inderdaad een Borrelia infectie wordt vastgesteld via het bloedonderzoek. De vraag is of een paar weken van antibiotica slikken wel genoeg is. De meningen daarover zijn zeer verschillend.
Als er uit het bloedonderzoek geen Borrelia blijkt, maar je hebt toch klachten dan kan de huisarts je vaak niet helpen. Er zijn wel enkele artsen in Nederland en België die meer gespecialiseerd zijn en buiten antibiotica ook werken met allerlei mogelijke protocollen om de Lyme infectie te bestrijden. Zo heb je het cowden protocol, het epignar protocol en het beyond balance protocol. Soms worden deze protocollen ook gebruikt in combinatie met antibiotica.
Behandeling middels protocollen tegen de ziekte van Lyme

Behandeling middels protocollen tegen de ziekte van Lyme

Steeds meer mensen raken besmet met de borrelia bacterie. Dit is te wijten aan het toenemende aantal besmette teken in de leefomgeving. Uitscheiding van borrelia bacteriën blokkeren allerlei verbindin…
Lyme (borrelia) testen: welke en waar laten doen?

Lyme (borrelia) testen: welke en waar laten doen?

Alle huisartsen kunnen het bloed van hun patiënten laten testen op de ziekte van Lyme. Helaas zijn deze testen niet al te betrouwbaar. Daarom laten steeds meer mensen hun bloed testen op andere manier…
Natuurlijke ontstekingsremmers

Natuurlijke ontstekingsremmers

Ontstekingen en pijn gaan vaak samen. Door de huisarts of drogist worden vaak NSAID's geadviseerd om in te nemen om de ontsteking te bestrijden. Deze hebben echter als bijwerking maag- en darmklachten…
Natuurlijke pijnstillers

Natuurlijke pijnstillers

Bij de drogist kunnen vele verschillende pijnstillers worden aangeschaft. Daarbij werkt de ene wat beter dan de andere. Het nadeel van deze pijnstillers is dat ze bijna allemaal kunnen zorgen voor maa…
Ziekte van Lyme en behandeling

Ziekte van Lyme en behandeling

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de Borrelia burgdorferi. Borrelia bacteriën zijn hoog gespecialiseerd en daardoor nauwelijks in een laboratorium te kw…
Gepubliceerd door Zonne op 20-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties