Zonne » Specials » Voedselintolerantie

Informatie over voedselintolerantie en voedselallergie

Informatie over voedselintolerantie en voedselallergie Meer en meer mensen krijgen last van spijsverteringsproblemen bij het eten van bijvoorbeeld granen of melk. Intolerantie kan je hebben vanaf je geboorte, maar kunnen ook pas op latere leeftijd naar boven komen. En ze zijn super vervelend en er wordt beweert dat er weinig aan te doen is. Gelukkig is dat laatste niet helemaal waar. Er bestaat een onderscheid tussen voedselallergieën en voedselintoleranties.

Allergieën

Bij allergieën denkt iedereen gelijk aan de mensen die een anafylactische shock kunnen krijgen na het eten van een nootje. Gelukkig reageren niet alle mensen met een allergie gelijk met een anafylactische shock, maar ook de andere bijwerkingen van een allergie kunnen zeer vervelend zijn. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op de allergeen die je op dat moment eet. Vaak is de reactie al te merken binnen een paar minuten. Het voedsel en/of drinken wat allergieën kan veroorzaken is beperkt tot een aantal dingen. De reactie van het immuunsysteem is vaak goed te vinden in het bloed door middel van een IgE bepaling.

intolerantie

Bij een intolerantie reageert het immuunsysteem zelf niet, de reactie op een allergeen kan ook best lang duren. Dus als je bijvoorbeeld een glas melk drinkt kan het best zijn dat je daar pas een paar dagen later last van hebt.Ook is de reactie van je lichaam soms niet goed in bloed aan te tonen. Daarom is het vaststellen van een voedselintolerantie best moeilijk. Een voedseldagboek kan dan uitkomst brengen.

Dieet

Om geen last te hebben van een allergie of intolerantie zal je je dieet moeten gaan aanpassen en hetgeen waarvoor je intolerant bent moeten gaan schrappen. Soms zijn er genoeg alternatieven. Zo kan je melk gemakkelijk vervangen voor sojamelk, amandelmelk of havermelk. Fabrikanten springen ook al meer in op de groeiende intoleranties. Zo zijn er inmiddels al meerdere merken die lactose vrije melk (en andere melkproducten) verkopen en ook glutenvrije producten kan je al meer vinden ook in de supermarkt. Soms echter is er ook sprake van meerdere intoleranties, zoals bijvoorbeeld voor melk en soja. Dan moet je echt wat creatiever worden om toch nog een goed dieet te kunnen samenstellen. Gelukkig is er op internet veel informatie te vinden en bestaan er ook veel blogs met recepten voor mensen met intoleranties en allergieën.

Om je weerstand te verbeteren is het ook altijd raadzaam om je darmen goed te ondersteunen. een lekkende darm kan een oorzaak zijn van het ontstaan van intoleranties. Ondersteunen kan door middel van probiotica, maar ook bijvoorbeeld door extra glutamine in te nemen.
Glutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesium

Glutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesium

Mineralen hebben veel verschillende taken in het lichaam. Indien er tekorten aan één of meerdere mineralen ontstaan kan dat voor onverwachte klachten zorgen. Zoals bijvoorbeeld een allergie of intoler…
Bromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsvertering

Bromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsvertering

Bromelaïne is een spijsverteringsenzym en wordt aangetroffen in de ananasplant. Het enzym helpt de maag en darmen bij het verteren van voeding, waarbij voedsel wordt omgezet in nuttige voedingsstoffen…
Glutamine, belangrijker dan lang gedacht is

Glutamine, belangrijker dan lang gedacht is

L-glutamine is een aminozuur wat bij enorm veel stofwisselingsprocessen een rol speelt. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken. Maar desondanks ontstaan er soms toch tekorten en heeft het innemen of…
Diverse methodes om een voedselintolerantie vast te stellen

Diverse methodes om een voedselintolerantie vast te stellen

Voedselintoleranties kan men het hele leven lang hebben, maar ze kunnen ook, schijnbaar, van de ene op de andere dag ontstaan. Bekende, vaak voorkomende intoleranties zijn onder andere lactoseintolera…
Intolerantie (allergie) voor ei

Intolerantie (allergie) voor ei

Intolerantie voor eieren komt heel vaak voor in het bijzonder bij jonge kinderen. Het is echter mogelijk dat kinderen over deze intolerantie kunnen heen groeien. Maar ook volwassenen kunnen te maken k…
De behandeling van voedselallergieën

De behandeling van voedselallergieën

Een allergie is een immunologisch bepaalde, afwijkende reactie op eiwitten of eiwitachtige verbindingen in het lichaam door een eerder contact met desbetreffende stof. Om deze schadelijke reactie van…
Een technische uitleg van voedselallergie en -intolerantie

Een technische uitleg van voedselallergie en -intolerantie

Bij een voedselintolerantie kunnen veelal door het ontbreken van een enzym specifieke voedingsmiddelen niet afgebroken cq. verteerd worden. Een voedselallergie daarentegen is een (onnodige) reactie va…
Voedselintolerantie genezen

Voedselintolerantie genezen

Steeds meer mensen krijgen last van voedselintoleranties. Sommige mensen hebben er al last van sinds hun jeugd. Veel kinderen groeien echter over een intolerantie heen. Anderen blijven er altijd last…
Toch melk(producten) kunnen gebruiken ondanks intolerantie

Toch melk(producten) kunnen gebruiken ondanks intolerantie

Melk zit werkelijk in heel veel producten, maar helaas hebben nogal wat mensen last van melk, ook wel melkintolerantie genoemd. Wist je dat er dan toch melkproducten zijn die deze mensen wel kunnen ve…
Een goede darmflora is enorm belangrijk

Een goede darmflora is enorm belangrijk

Een behandeling van het maagdarm/kanaal is in principe aan te bevelen bij alle chronische ziekten. Een verandering in de darmflora kan betekenen dat het aantal bacteriën is gewijzigd en/of dat de same…
Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de oven

Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de oven

Toch brood eten ondanks dat je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is mogelijk brood te bakken zonder daarbij granen te gebruiken. Bijvoorbeeld brood van…
Lekkende darm (leaky gut) genezen

Lekkende darm (leaky gut) genezen

Gezonde darmen hebben altijd een bepaalde doorlaatbaarheid nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. De darmwand kan door verschillende oorzaken beschadigd worden. Indien dit het geval is dan valle…
Lactose-intolerantie: een enzymzwakte

Lactose-intolerantie: een enzymzwakte

Een lactose-intolerantie is een enzymzwakte en geen melkallergie. Het heeft dan ook niets met melkeiwitten te maken, maar is een onverdraagzaamheid voor melksuiker. Door een tekort aan het enzym lacta…
Brandend maagzuur en te veel of te weinig maagzuur

Brandend maagzuur en te veel of te weinig maagzuur

In de maag worden de vaste voedingsstoffen bewerkt en verkleind om tezamen met het maagsap via ringvormige samentrekkingen naar de maaguitgang te worden bewogen. Om vervolgens via de uitgang van de ma…
Coeliakie & glutenintolerantie

Coeliakie & glutenintolerantie

De mensheid heeft, door onvoldoende aanpassing van het lichaam, niet voldoende- en/of juiste enzymen in de maag, darm en pancreas tot zijn beschikking teneinde gluten goed te kunnen verteren. Door de…
Gepubliceerd door Zonne op 11-04-2015, laatst gewijzigd op 20-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties