Natuurlijke alternatieven voor medicijnen
Artsen schrijven vaak medicijnen voor die je moet halen in de apotheek. Maar soms zijn er goede meer natuurlijke alternatieven die minder bijwerkingen hebben.
Bijwerkingen
In de bijsluiters van medicijnen is vaak een hele lijst met bijwerkingen te vinden die mensen kunnen krijgen na het innemen van dat medicijn. Soms lijken de bijwerkingen bijna erger dan de kwaal die je al hebt. En soms ook is het nodig om weer andere medicijnen in te nemen om de bijwerkingen van het middel te bestrijden. Zo staan pijnstillende en ontstekingsremmende NSAID's erom bekend dat ze maag- en darmklachten kunnen geven, waarvoor je dan weer maagzuurremmers in moet nemen.
Gelukkig zijn er voor een aantal medicijnen ook meer natuurlijke alternatieven. Deze alternatieven hebben vaak veel minder bijwerkingen. Zo zijn er meer natuurlijke pijnstillers, ontstekingsremmers, maar ook middelen uit de natuur die je cholesterol kunnen verlagen zonder alle kwalijke bijwerkingen van statines.
Plantaardige middelen
Van planten en bomen worden vaak allerlei extracten gemaakt die allemaal op zichzelf een bepaalde positieve werking hebben op het lichaam. Zo is bijvoorbeeld al heel lang bekend dat wilgen salicilzuur bevatten, de stof die ook in een asperine is verwerkt.
Of poeder van de Geelwortelplant, die het immuunsysteem kan ondersteunen en ontstekingen kan verminderen.
Bach bloesem remedies en celzouten
Bachremedies is een ander voorbeeld van een meer natuurlijk middel. Deze middelen worden gemaakt van extracten van onder andere bloesems en bomen. Zij kunnen je geestelijke gezondheid ondersteunen en zo zelfs indirect meewerken aan het verbeteren van lichamelijke klachten. Celzouten werken meer met verdunningen van mineralen die het lichaam kunnen ondersteunen in het genezingsproces.
Homeopathie
Ook homeopathische verdunningen worden vaak gemaakt van planten, maar ook van dieren bijvoorbeeld.
Hieronder staat een lijst met artikelen over supplementen die wellicht (een deel van) je medicijnen kunnen vervangen. Blijf natuurlijk wel altijd goed nadenken over het gebruik ervan. Als je twijfelt kan je altijd het advies van een arts of bijvoorbeeld apotheker vragen.