Zonne » Specials » Gezond paardenvoer

Hoe voer je je paard gezond en sterk?

Hoe voer je je paard gezond en sterk? Voor je paard wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorgen en hem of haar zo lang mogelijk gezond houden. Op pensionstallen of maneges krijgen paarden vaak allemaal hetzelfde ruwvoer en krachtvoer. Maar ieder paard is verschillend en heeft dus ook verschillende behoeftes. Tijd om daar eens over na te gaan denken! Die mooie, soepel bewegende paarden hebben heel wat verzorging nodig. Uitmesten, eten geven, beweging geven en natuurlijk heel veel aandacht. Over dat eten geven wordt soms niet zo goed nagedacht. Want is het niet zo dat, net zoals bij mensen, paarden allemaal verschillende behoeftes hebben? Het ene paard heeft veel meer beweging nodig als het andere paard. En het ene paard wordt al dik bij het kijken naar gras, terwijl het andere paard dag en nacht op de wei kan lopen zonder dik te worden.

Paarden kunnen verschillen van elkaar op zoveel gebieden

Je moet b.v. letten op:

  • Is je paard te dik of te dun, of prima op gewicht?
  • Is je paard wat ouder en heeft hij of zijn daarom andere behoeftes op voergebied?
  • Loopt je paard soepel of is je paard soms wat stijf?
  • Paarden die ziek zijn (geweest) hebben weer andere behoeftes als gezonde paarden.

Dus let niet alleen op de energiebehoefte, maar kijk ook eens naar tekorten aan vitaminen en mineralen en wat dat kan betekenen voor je paard. Houd ook altijd in gedachten dat ruwvoer en gras het belangrijkste voer is voor je paard. Maar dat ook daarin tekorten kunnen optreden. Je paard voeren aan de hand van zijn of haar behoeftes is heel belangrijk. Weet je niet wat je paard iedere dag te eten krijgt en hoeveel, vraag dat dan eens na! En kijk eens goed naar je paard en vraag je dan af er er dingen zijn die verbeterd kunnen worden d.m.v. voer. Je kan je bijvoorbeeld afvragen waarom je paard afentoe stijf is, zou dat een vitamine E tekort kunnen zijn of een tekort aan selenium. Of wellicht verkleurd je paard enorm in de zomer, dat kan komen door een kopertekort.

Onderstaande artikelen kunnen je wellicht wat verder helpen, zodat je weet waar je op moet letten om je paard gezond te voeren.
Klachten door kopertekort bij paarden herkennen

Klachten door kopertekort bij paarden herkennen

Omdat de aardbodem in Nederland al maar meer uitgeput raakt komen er ook steeds meer tekorten voor in het ruwvoer voor paarden. Met name koper, zink en selenium kunnen tekorten opleveren. Omdat koper…
Vitamine E (tekort) voor paarden

Vitamine E (tekort) voor paarden

Vitamine E is één van de vitamines die zeker in de winter tekorten kan veroorzaken in het dieet van een paard. Dit is zeer kwalijk, want vitamine E is belangrijk voor een paard. Aanvulling ervan is du…
Voer voor te dunne of oudere paarden

Voer voor te dunne of oudere paarden

De meeste paarden blijven gewoon keurig op gewicht bij het geven van voldoende ruwvoer en misschien wat krachtvoer erbij. Maar er zijn ook paarden die te dun zijn en moeilijk op gewicht te houden zijn…
Vitaminen- en mineralentekorten in ruwvoer (hooi)

Vitaminen- en mineralentekorten in ruwvoer (hooi)

Krijg mijn paard genoeg vitaminen en mineralen binnen? Ook als ze alleen hooi eten? Of als ze alleen buiten op de wei lopen? Wanneer is bijvoeren van vitaminen en mineralen nodig en bij welke vitamine…
KPU, een stofwisselingsziekte bij paarden

KPU, een stofwisselingsziekte bij paarden

Kryptopyrrolurie, meestal kortweg KPU genoemd, is in Duitsland sinds 2012 bekend. Is dit nu een nieuwe stofwisselingsziekte bij paarden of misschien toch meer een verzamelterm voor allerlei vage klach…
Mest of zand eten en nog ander vreemd eetgedrag bij paarden

Mest of zand eten en nog ander vreemd eetgedrag bij paarden

Sommige paarden eten letterlijk alles, andere paarden daarentegen zijn uitzonderlijk kieskeurig. Maar eigenlijk altijd valt het de eigenaar wel op als het eetgedrag van zijn of haar paard aan verander…
Zelf paardenvoer samenstellen zonder veel suikers

Zelf paardenvoer samenstellen zonder veel suikers

Tegenwoordig is er best redelijk wat keuze op het gebied van paardenvoer als je suiker- en zetmeelarm wilt voeren. Maar men kan natuurlijk altijd ook zelf je eigen voer samenstellen wat laag is in sui…
Krachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeel

Krachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeel

Al meer eigenaren van paarden gaan op zoek naar een goede kwaliteit krachtvoer voor hun paard(en). En dan het liefste met zo min mogelijk suikers en zetmeel erin. Gewoon omdat dit het dichtste in de b…
Een zinktekort bij paarden komt veelvuldig voor

Een zinktekort bij paarden komt veelvuldig voor

Een tekort aan zink in een dieet bij paarden komt veel vaker voor dan je denkt. Helaas is de aardbodem redelijk arm aan zink in vele delen van Nederland, waardoor gras en ook hooi vaak (te) lage waard…
Paarden en vitamine A (tekort)

Paarden en vitamine A (tekort)

Paarden hebben net als mensen en andere dieren vitamines en mineralen nodig. Vitamine A is één van die vitaminen. En die vitamine is, net als alle andere vitaminen, echt belangrijk voor je paard! Als…
Paarden en een magnesiumtekort

Paarden en een magnesiumtekort

Het mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij paarden. Paarden zijn te dik of erg nerveus en schrikachtig en dan hoor je al snel…
Informatie over eiwitten voor paarden

Informatie over eiwitten voor paarden

In de jaren 90 van de vorige eeuw werden eiwitten nog gezien als de oorzaak voor ziektes als bijvoorbeeld hoefbevangenheid. In het algemeen zijn niet de eiwitten, maar de suikers en koolhydraten vaak…
Gepubliceerd door Zonne op 16-09-2013, laatst gewijzigd op 01-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.