Zonne » Specials » Celzouten

Schüssler celzouten

Schüssler celzouten Dr. Schüssler was een huisarts die gebruik maakte van homeopathie. Later ondekte hij dat mineraalzouten ook een geneeskrachtige werking hadden op het lichaam. Daarom heeft hij de celzouten ontwikkeld.

Theorie van dr. Schüssler

Dr. Schüssler, een homeopatisch arts in de 19de eeuw, ontdekte dat tekorten aan bepaalde mineralen vaak voorkwamen bij ziektes. Gebrek aan een bepaald mineraal kan zorgen voor een onbalans in het lichaam en het kan de celstofwisseling schaden. Hij kwam er ook achter dat organen verschillende behoeftes hebben aan mineralen. Zo is er in het bloed veel ferrum phosforicum te vinden en in de slijmvliezen juist weer meer kalium chloratum.

Door toediening van specifieke mineralen kan je het lichaam aanzetten tot bijvoorbeeld:
  • ontgifting
  • oplossen van blokkades
  • regulering van het zuur- base systeem
  • activering van de stofwisseling
  • vitalisering van het lichaam

Onbalans in mineralen

Het lichaam kan dus tekorten aan mineralen oplopen met als gevolg de kans op ziekte, aldus dr. Schüssler. Tekorten aan mineralen kunnen onder andere ontstaan door:
  • verstoorde opname
  • voedsel arm aan mineralen
  • verzuring
  • stress
  • geneesmiddelen

Schüssler celzouten

De celzouten bestaan uit twaalf basis-celzouten en verder nog 15 aanvullende celzouten. Door middel van gelaatsdiagnose is vaak vast te stellen aan welk celzout het lichaam behoefte heeft. Natuurlijk spelen ook de gezondheidsklachten van iemand een rol bij de keuze van de juiste celzouten.

De celzouten worden door verschillende fabrikanten gemaakt, onder andere door VSM, van der Snoek en Pflüger. De onderlinge verschillen qua werking zijn niet groot, wel maken de fabrikanten gebruik van verschillende bindmiddelen. Zo zijn de celzouten van Pflüger glutenvrij en bevatten ze ook geen magnesiumstearaat.

Hoeveel celzouten innemen?

Welke celzouten precies bij je passen is heel persoonsafhankelijk. Maar wel is het aan te raden niet meer als 3 à 4 verschillende celzouten in te nemen. De hoeveelheden die worden aangeraden per celzout zijn erg verschillend, adviezen gaan van 3 tabletten per celzout tot wel 30 tabletten per celzout per dag. Een goede hoeveeheid om te beginnen is wellicht rond de 4 à 5 tabletten per celzout per dag. Overleg met iemand die meer van celzouten weet is natuurlijk altijd een aanrader. Zo kunnen mensen die hierin gespecialiseerd zijn ook onder andere aan gezichtskenmerken alleen al zien aan welke mineralen je lichaam een tekort heeft.
Beter slapen met behulp van celzouten

Beter slapen met behulp van celzouten

Lekker slapen, wie wil dat nu niet? Celzouten kunnen er nog wel eens voor zorgen, dat slaapproblemen worden opgelost. Dus bij problemen met inslapen of doorslapen en ook het hebben van veel nachtmerri…
Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)

Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)

Problemen met de gewrichten kunnen zorgen vooral bij ouderen voor veel pijn en stijfheid. In de winkel zijn verschillende supplementen te koop die kunnen helpen deze klachten te verminderen. Veel gebr…
Celzouten nummer 4-6, alle kaliumsoorten

Celzouten nummer 4-6, alle kaliumsoorten

Celzouten kunnen bepaalde tekorten in het lichaam aanvullen. Of men last heeft van een tekort kan men zien aan bepaalde uiterlijke kenmerken. Maar ook bepaalde aandoeningen kunnen duiden op een tekort…
Celzouten nummer 7-9, magnesium en natrium

Celzouten nummer 7-9, magnesium en natrium

Schüssler celzouten kunnen helpen bepaalde tekorten aan mineralen op te lossen. Er zijn 12 verschillende basis celzouten en nog eens 15 aanvullende celzouten. Elk celzout heeft zijn eigen kenmerken en…
Celzouten nummer 1-3, calcium en ferrum (ijzer)

Celzouten nummer 1-3, calcium en ferrum (ijzer)

Schüssler celzouten worden onderverdeeld in 12 basis celzouten en daarbij nog 15 aanvullende celzouten. Door middel van gelaatsdiagnose is goed te bepalen of het lichaam tekorten heeft aan een bepaald…
Celzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calcium

Celzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calcium

Tekorten aan mineralen kunnen aangevuld worden door celzouten. Sommige celzouten werken daarbij ook nog eens heel goed samen, zoals bijvoorbeeld celzout nummer 6 en 10. Aan de hand van de klachten of…
Zelf een crème maken van celzouten

Zelf een crème maken van celzouten

De eerste 12 celzouten van Schüssler hebben ook crèmes in hun assortiment, zodat je bepaalde plekken op het lichaam lokaal kunt behandelen met deze crèmes. Natuurlijk kan men celzoutcrème ook gewoon a…
Gepubliceerd door Zonne op 07-04-2014, laatst gewijzigd op 27-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties