Zonne » Specials » Immuunsysteem

De werking van het immuunsysteem

De werking van het immuunsysteem Het immuunsysteem zit ontzettend ingewikkeld en ingenieus in elkaar. Het maakt gebruik van verschillende manieren om je lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Je slijmvliezen en ook maagzuur spelen er een rol in, en ook diverse soorten cellen zoals bijvoorbeeld de T- en B-cellen.

De werking van de afweer

Het immuunsysteem werkt met verschillende soorten verdedigingslinies tegen vreemde, ongewenste indringers zoals bacteriën en virussen. Daarnaast kan het immuunsysteem ook afvalstoffen en kankercellen opruimen

Wikipedia legt duidelijk uit: Het immuunsysteem kan worden onderverdeeld in een aspecifiek en adaptief deel. Het aspecifieke deel is snel werkzaam, maar minder specifiek voor de ziekteverwekker (pathogeen). Het adaptieve deel daarentegen past zich aan de pathogeen aan.
Beide vormen van afweer bevatten zowel humorale als cellulaire componenten. Humorale componenten zijn enzymen die zich in vloeistoffen in het lichaam bevinden, bijvoorbeeld in het bloed. Humorale componenten remmen zelf de pathogeen of activeren andere enzymen of cellen die de pathogeen opruimen. Cellulaire componenten zijn cellen die werken voor het immuunsysteem, zoals de witte bloedcellen.*


Aspecifieke afweer

Allereerst komt een bacterie in contact met de slijmvliezen in je neus en mond en maag. Of met je huid. Dit is de eerstelijnsafweer van je lichaam. Door middel van niezen, hoesten, braken etc. kan het lichaam gelijk al indringers verwijderen. Is dit niet voldoende dan komen de ongewenste bacteriën in contact met de tweedelijnsafweer van het lichaam. Deze kan je vinden in het bloed en in het lymfeweefsel en bestaat uit verschillende types witte bloedcellen. Macrofagen en NK-cellen zijn voorbeelden van deze witte bloedcellen.

Adaptieve afweer

Dit deel van het immuunsysteem past zich aan de ziekteverwerker aan, dit kost meer tijd dan de aspecifieke afweer. Maar de afweer zal wel sterker worden hierdoor en het lichaam zal langdurig beschermd zijn tegen een specifieke ziekteverwerking na een doorgemaakte infectie. Ook deze afweer maakt gebruik van zowel cellulaire als humorale afweer.

Cellulaire afweer

De T-cellen zijn verantwoordelijk voor deze afweer. Ze kunnen worden onderverdeeld in T- helpercellen en cytotoxische T-cellen.

Humorale afweer

Dit type afweer wordt bepaald door de B-cellen en anti-stoffen. Plasmacellen zijn een voorbeeld van B-cellen. Zij kunnen antistoffen (immunoglobinen) afgeven aan het bloedplasma. Bekende immunoglobinen zijn onder andere IgA, IgG en IgM.
Cellulaire immuniteit

Cellulaire immuniteit

Bij cellulaire immuniteit is de respons gericht tegen intracellulaire micro-organismen en tumorcellen. De bestrijding is bijna uitsluitend gericht tegen virussen en maakt daarbij gebruik van T-lymfocy…
Een globaal overzicht van het immuunsysteem

Een globaal overzicht van het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem dat in de loop van de tijd is mee geëvolueerd om alle levende organismen te beschermen tegen ongewenste indringers zoals virussen, bacteriën, schimmels etceter…
Humorale immuniteit middels antilichamen

Humorale immuniteit middels antilichamen

Het humorale immuunsysteem heeft als taak het verdedigen van het lichaam tegen extra-cellulaire bedreigingen van micro-organismen zoals bacteriën, sommige virussen en parasieten. Desbetreffende organi…
Immuniteit van de slijmvliezen

Immuniteit van de slijmvliezen

De slijmvliezen vormen het grootste lichaamsoppervlak van het lichaam. Ze worden beschermd door het mucosale immuunsysteem, dat zowel cellulair als humoraal werkt. Deze vliezen zijn door hun dunne epi…
Infecties en infectieziekten

Infecties en infectieziekten

De intacte huid met zijn moeilijk te doordringen hoornlaag en de slijmvliezen vormen in het algemeen effectieve mechanische barrières tegen infecties. Als het evenwicht tussen het immuunsysteem en mic…
Tips tegen griep

Tips tegen griep

Veel mensen krijgen tegenwoordig een griepprik voorgeschreven. Zeker als ze behoren tot de zogenaamde risicogroepen. Maar het beste wat je kunt doen om griep te voorkomen of te genezen is om te werken…
Gepubliceerd door Zonne op 07-04-2014, laatst gewijzigd op 30-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties